Logo Vechterweerd
 • Het Team

  Het Team

 • Marietje Kessels Project

  Marietje Kessels Project

 • Helpt kinderen en jongeren vooruit

  Helpt kinderen en jongeren vooruit

 • Vechterweerd een steuntje in de rug

  Vechterweerd een steuntje in de rug

Weerbaarheidstrainingen

Tijdens de weerbaarheidstrainingen van stichting Vechterweerd ervaren jongeren hoe ze voor zichzelf en voor anderen kunnen opkomen. Ze leren waar hun mogelijkheden liggen en hoe ze op een adequate manier kunnen reageren. Het vergroten van het zelfvertrouwen en het creëren van een positief zelfbeeld staan bij deze weerbaarheidstrainingen centraal.

 

De trainingen bestaan uit uitdagende en tot de verbeelding sprekende bewegingswerkvormen en samenwerkingsvormen, gecombineerd met rollenspellen, dramaoefeningen en fysieke technieken. Hierbij wordt er zowel op mentale, sociale als fysieke weerbaarheid getraind. Dankzij de trainingen leren leerlingen voor zichzelf op te komen. Ook wordt de zelfbeheersing beter, leren ze grenzen aan te geven en werken ze aan een positief zelfbeeld. Hierdoor wordt hun zelfvertrouwen beter en zitten ze uiteindelijk beter in hun vel.

 

De aangeboden weerbaarheidstrainingen variëren in het aantal trainingsdagen, thema's en prijs. De trainingen worden gegeven op scholen in de wijde regio van Zwolle: Kampen, Deventer, Hattem, Meppel, Hasselt, Genemuiden, Dalfsen, Raalte en Hoogeveen. Meer informatie is op aanvraag te verkrijgen.

 

Hieronder een overzicht van de trainingen.

 

Marietje Kessels Project voor kinderen in groep zeven en acht.

folder Marietje Kessels Project Zwolle.pdf

Wordt het project bij u op school gegeven of heb je gehoord over dit bekende programma, download hier onze folder van het Marietje Kessels Project.


Het MKP is een psycho-sociaal preventieproject. In de lessen van het Marietje Kessels Project wordt zowel de mentale als de fysieke weerbaarheid getraind. Belangrijke onderwerpen die aan bod komen en besproken worden zijn: opkomen voor jezelf en een ander, rollen in de klas, groepsdruk, trots zijn op jezelf, grensoverschrijdend gedrag, kindermishandeling, pesten en leren aangeven wat je wel en niet prettig vindt.

 

De training bestaat uit twaalf lessen van zestig minuten. IMG_8212.jpg

 

Bouwen aan zelfvertrouwen voor kinderen in groep vijf en zes.

 

folder Bouwen aan zelfvertrouwen.pdf

 

De training 'bouwen aan zelfvertrouwen' is speciaal ontwikkeld voor kinderen in groep vijf en zes. Aan bod komen diverse rollenspellen en tal van psycho-fysieke oefeningen. Bijzonder aan deze training is dat verschillende elementen uit weerbaarheidstrainingen, Sociale Vaardigheidstrainingen (SOVA) en faalangsttrainingen met elkaar gecombineerd worden. Kinderen werken aan hun zelfvertrouwen, leren omgaan met belemmerende gedachten, werken beter samen, leren te vertrouwen op zichzelf en werken aan een goede sfeer in de klas.

 

De training bestaat uit vijf lessen van zestig minuten.IMG_4432.jpg

 

De klas en ik.

 

In de training 'De klas en ik' wordt volop gewerkt aan het bevorderen van een positieve sfeer in de klas. De kinderen worden in de lessen uitgedaagd samen te werken en grenzen te verleggen, waardoor ze werken aan hun doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Thema’s die centraal staan in de training zijn samenwerken, elkaar vertrouwen, rollen in de klas, groepsdruk en ik en de ander. Meerdere scholen hebben deze training ingezet om een negatieve groepsdynamiek in de klas te verbreken. 

 

Na aanleiding van een intake met alle betrokken docenten en medewerkers, zal er gekeken worden naar de insteek van de training en welke thema's terug dienen te komen. Een training gericht op het doorbreken van een negatieve groepsdynamiek is altijd maatwerk.

 

De Brugtraining 

 

Deze door Vechterweerd ontwikkelde training richt zich specifiek op de overgang van het basisonderwijs (PO) naar het voortgezet onderwijs (VO).

 

Veel kinderen voelen zich onzeker wanneer ze de grote overstap van die overzichtelijke basisschool naar die gigantische grote school (VO) maken. Dat is heel normaal. Je gaat naar een nieuwe school, waar je niemand kent (of misschien een paar vrienden e/o vriendinnen). Je krijgt op de meeste scholen opeens meerdere leerkrachten per dag en je wisselt dan ook nog van lokaal. De school is vaak veel groter en opeens behoor je weer tot de jongsten van de school. En dan hebben we het nog niet eens over al het huiswerk, dat je zal moeten gaan maken.

 

Thema's die centraal staan in deze training:

-       Je kent je eigen kwaliteiten en valkuilen en durft jezelf te zijn.

-       Je weet wat je uitstraalt of straalt uit wat je graag wil uitstralen. 

-       Je weet (een beetje) wat je kan gaan verwachten op het Voortgezet Onderwijs

-       Je durft nieuwe vrienden te maken.

-       Je leert omgaan met groepsdruk

-       Je kan omgaan met veranderingen (Veerkracht).

 

Neem contact op