Logo Vechterweerd
 • Het Team

  Het Team

 • Marietje Kessels Project

  Marietje Kessels Project

 • Helpt kinderen en jongeren vooruit

  Helpt kinderen en jongeren vooruit

 • Vechterweerd een steuntje in de rug

  Vechterweerd een steuntje in de rug

Opleiding weerbaarheidsdocent

 

Weerbaarheid in het onderwijs

 

Weerbaarheid is dat nou hetzelfde als een assertiviteitstraining of lijkt het toch meer op een training groepsdynamica? Is weerbaarheid hetzelfde als zelfverdediging of is het beter te vergelijken met een sociale vaardigheidstraining?

 

Tja wat is dat eigenlijk ‘weerbaar zijn’, deze vraag leggen wij tijdens ouderavonden regelmatig aan ouders voor. De antwoorden zijn divers en daar leent het begrip zich misschien ook uitstekend voor.

 

In verschillende literatuur wordt weerbaarheid omschreven als:

 • Iemand kan opkomen voor zijn eigen wensen, grenzen en behoeften en houdt daarbij rekening met de wensen en grenzen van anderen.
 • Iemand de moed heeft voor zichzelf en een ander op te komen, je weet wat je wel of niet wilt.
 • Kinderen zijn weerbaar als ze stevig in hun schoenen staan.
 • Een weerbaar kind heeft vertrouwen in zichzelf en het vertrouwen in de ander.
 • De dikke Van Dale definieert weerbaar als ‘in staat om tegenstand te bieden’.

 

20865437963_e13b9e0bf6_b.jpg

 

Tal van omschrijvingen en een veelal aan begrippen die op elkaar lijken. Wat opvalt is dat in verdere beschrijvingen de begrippen; zelfvertrouwen, assertiviteit, veerkracht, eigenwaarde en groepsdynamica veelal centraal staan en dikwijls door elkaar heen lopen. Zie onderzoek naar het effectief gebleken weerbaarheidsprogramma 'Het Marietje Kessels Project'.

 

Verschillende onderzoeken laten bijvoorbeeld zien dat er een verband is tussen weerbaarheid en zelfwaardering en eigenwaarde, maar is weerbaarheid eigenlijk niet gewoon zelfwaardering en eigenwaarde? Een kind dat zichzelf de moeite waard vindt, zal waarschijnlijk veel eerder zijn mening durven geven dan een kind dat het gevoel heeft er niet toe te doen. Kun je werken aan weerbaarheid zonder te werken aan de eigenwaarde en kun je werken aan de eigenwaarde zonder te werken aan de weerbaarheid?

 

Wanneer je aan een klas een weerbaarheidstraining geeft, ben je onderdeel van de groepsdynamica daarvan. Daarbij komt het thema ‘ik en de ander’ regelmatig centraal te staan en wordt er een beroep gedaan op de sociale vaardigheden van de kinderen. Hoe functioneert iemand binnen de groep, kun je op elkaar vertrouwen, durf je je eigen mening te geven in de klas en houden we rekening met elkaar. Als groepsdynamica gaat over de processen die zich in een groep kunnen afspelen en hoe je die processen kunt beïnvloeden. Dan is een weerbaarheidstraining eigenlijk toch ook een training groepsdynamica?

 

Tijdens ouderavonden komt ook vaak de term assertiviteit terug. Assertiviteit wordt vaak omschreven als het vinden van de balans tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met de belangen van een ander. Sluit dat even perfect aan bij de hierboven genoemde omschrijvingen van de term weerbaarheid. Is een assertiviteitstraining dan gelijk een weerbaarheidstraining of andersom?

 

IMG_2200.jpg

 

Veel vragen, waarop niet direct een kant en klaar antwoord te vinden is. Bij ons staan in ieder geval de volgende thema’s centraal binnen de weerbaarheidstrainingen: Eigenwaarde, zelfvertrouwen, groepsdynamica, assertiviteit en veerkracht. Daarin is de term weerbaarheid gebruikt als overkoepelende term en daar nemen we jou graag in mee! 

 

 


Weerbaarheidstrainer worden

 

Onze 6 daagse cursus leidt op tot gecertificeerd ‘Wereld van Sofie’ trainer en vormt de basis om met deze methode te gaan werken. De training neemt je mee langs alle onderdelen van het onderwijsprogramma de ‘Wereld van Sofie’ en geeft je de handvatten die je nodig bent om het onderwijsprogramma bij jou op school, in de organisatie of praktijk zelfstandig vorm te geven.

 

Geen algemene cursus of opleiding. Maar een kant en klaar trainingsprogramma waar je direct mee aan de slag kunt. De allerbeste, leukste en meest effectieve werkvormen komen in deze weerbaarheidstraining terug en bieden jou alle handvatten die je nodig hebt om het verschil te maken en kinderen te laten groeien in hun zelfvertrouwen en eigenwaarde.  

 

Weerbaarheid en Filosofie gaan hand in hand tijdens deze training, speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 5 tot en met 12 jaar oud. Naast een uitgebreide behandeling van het onderdeel weerbaarheid waarbij alle psycho-fysieke werkvormen langs komen, duiken wij als onderzoeksgroep natuurlijk ook in het filosoferen. Wij doen dit vanuit verwondering en richten ons daarbij op alle verschillende aspecten van het filosoferen met kinderen, zonder ingewikkelde termen en of dikke boeken, gewoon vanuit verwondering en een socratische houding. 

 

Werkvormen: Kennisoverdracht • Verwerkingsopdrachten • Rollenspelen • Doen!

 

Na deze training:

 

Kun je als gecertificeerd trainer werken met het volledige programma ‘Wereld van Sofie’.

 

 • Je leert vanuit een open en kritische houding te filosoferen en verwondering te activeren bij kinderen.
 • Je leert een schat aan werkvormen af te stemmen op verschillende leeftijden en psycho-fysiek te werken aan weerbaarheid. 
 • Je leert werken met bestaand lesmateriaal, ‘Wereld van Sofie®' en eigen lessen te ontwikkelen hiervoor.
 • Je leert psycho-fysieke werkvormen in te zetten ten behoeve van de eigenwaarde, het zelfbeeld en zelfvertrouwen van kinderen.
 • Je leert middels uitdagende en tot de verbeelding sprekende bewegingswerkvormen en samenwerkingsvormen de groepsdynamiek in klassen te verbeteren.
 • Je leert een filosofisch gesprek te begeleiden in de klas of praktijk. 

 

Praktische informatie

 

De opleiding bestaat uit zes cursusdagen, verdeeld over drie maanden en vindt altijd plaats op de woensdag middag van 14:30 – 19.30 uur. Zodoende is de opleiding goed toegankelijk voor docenten en worden de scholen zo min mogelijk belast. 

 

Trainingsdata:

 

In april 2019 start de opleiding 'Wereld van Sofie' trainer in Zwolle, op 10 april. De hieropvolgende cursusdata zijn: 17 april, 24 april, 15 mei, 22 mei en 29 mei. De trainingsdagen zijn van 14:30-19:30. Op de trainingsdagen zal er voor de cursisten een afwisselend diner zijn. Tijdens de training worden alle oefeningen en werkvormen uit het programma beoefend, ondervindt aan den lijve de kracht van het programma! 
Aanmelden startdata 10 april 2019.

 

Doelgroep

 

De opleiding is bestemd voor iedereen die werkt in het onderwijs of welzijnssector en die affiniteit heeft met de onderwerpen weerbaarheid en filosofie en werkt met kinderen of jeugdigen.

 

Voor iedereen die het geweldig lijkt om:  

 • Aan kinderen van 5 tot en met 12 jaar oud weerbaarheidstrainingen te geven. 
 • Te filosoferen met kinderen zonder al die moeilijke termen en zonder dikke boeken. 
 • Doormiddel van uitdagende bewegingswerkvormen stevig in te zetten op de groepsdynamiek in klassen. 
 • Geweldige gesprekken met kinderen te voeren. 

 

Docenten

 

Casper Uneken
Linkedin profiel

 • Bestuurslid van de Stichting Kenniskring Weerbaarheid (SKW).
 • Lid van het Vlaams netwerk voor eigentijds filosofieonderwijs.
 • Lid Sophia, Europese vereniging voor het filosoferen met kinderen.
 • Lid van het NMv, de beroepsvereniging voor professionals in Mediation.
 • Examinator bij de Hogeschool Utrecht.
 • Examinator ROC midden Nederland.
 • Gastdocent bij de Post HBO opleiding weerbaarheidsdocent te Utrecht.

Bianca Amptmeijer
Linkedin profiel

 • Lid van de Vereniging van Speltherapeuten.
 • Lid van het Vlaams netwerk voor eigentijds filosofieonderwijs.
 • Lid BPSW, beroepsvereniging van professionals in sociaal werk.
 • Marietje Kessels Project trainer.
 • Gecertificeerd KIES trainer.
 • Gecertificeerd Rots en Water trainer.
 • Gecertificeerd SOVA trainer. 

 

Investering

De kosten voor de cursus 'Wereld van Sofie trainer' bedragen € 875. Onze cursussen zijn vrijgesteld van Btw. Handboek / werkmappen 'WereldvanSofie', Koffie/thee, diner, trainingsmateriaal zijn inbegrepen.

 

Validering

De Wereld van Sofie voldoet volgens de Registercommissie aan de gestelde kwaliteitseisen en worden relevant geacht voor leraren. Onze opleidingen en cursussen zijn gevalideerd door registerleraar met 58 registeruren en zijn vrijgesteld van BTW.

 

Certificaat

Na het volgen van deze training krijgt u een certificaat met vermelding van de gevolgde inhoud en studielast. Dit stelt u in staat zelfstandig het onderwijsprogramma ‘Wereld van Sofie’ vorm te geven.

 

Locatie's

Zwolle, Utrecht

 

Incompany

Deze training kan ook als in-company training worden ingekocht waarbij het gehele team kan worden getraind. Hiervoor maken wij natuurlijk graag een offerte op maat.

 

Meer informatie?

Graag meer informatie over deze training? Mail ons via info@vechterweerd.nl of bel ons op 0384545208. Wij sturen u desgewenst onze informatie toe.

Informatie aanvragen