Logo Vechterweerd
 • Het Team

  Het Team

 • Marietje Kessels Project

  Marietje Kessels Project

 • Helpt kinderen en jongeren vooruit

  Helpt kinderen en jongeren vooruit

 • Vechterweerd een steuntje in de rug

  Vechterweerd een steuntje in de rug

Nieuws

Marietje Kessels Project neemt deel aan rondetafel gemeente Zwolle.

 

Op veel scholen hebben wij na meerdere jaren het MKP te hebben gegeven inmiddels een waardevolle plek op de school gekregen. Scholen hebben dit waardevolle project inmiddels gewaarborgd en op veel scholen is het een vast onderdeel geworden van het aanbod rondom de sociaal emotionele ontwikkeling van hun leerlingen. Deze samenwerking met betrokken docenten zorgt ervoor dat wij regelmatig worden gevonden voor advies bij casussen waarin sprake is van kindermishandeling, een onveilige groepsdynamiek in klassen, bij vragen bij praktische handvatten rondom het ondersteunen van de sociaal emotionele ontwikkeling en natuurlijk bij de inzet en preventie van pestproblematiek.

 

Omdat we voor de scholen regelmatig een vraagbak zijn, zijn wij in het kader van samenwerking en uitwisseling altijd opzoek naar manieren om in contact te komen met organisaties die betrokken zijn binnen dit werkveld en een zekere expertise meebrengen. Stichting Vechterweerd neemt dan ook regelmatig deel aan zogenaamde rondetafeltafelgesprekken bij gemeenten, zo ook in november 2017 waarbij de gehele raad zich gebogen heeft over het onderwerp pesten. 

 

gemeente zwolle.png

Toegevoegd op: 01-02-2018 door casper | » Meer

Basisscholen starten met Marietje Kessels Project

 

De basisscholen in de regio Zwolle zijn weer gestart met het nieuwe schooljaar en dus ook met het Marietje Kessels Project. Op deze scholen is het MKP allang geen op zichzelf staande training, maar veel meer een pedagogie wat inzet op veilige klassen, een positieve groepsdynamiek en de eigenwaarde van leerlingen. Heel veel plezier allemaal!

 

 IMG_1138.jpg

 

 

 

Toegevoegd op: 06-09-2017 door casper | » Meer

'Ik ben zoals ik ben'.

 


Logo_Off.png

 

Vanuit de visie en motivatie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen wilde Lelie Design een bijdrage leveren aan de onzekerheid die ze zag ontstaan bij jonge meisjes. Met deze missie in gedachte is ze de samenwerking gaan zoeken met iemand met ervaring op dit gebied. Samen met Stichting Vechterweerd is het unieke schoolprogramma ontwikkeld:  ‘Ik ben zoals Ik ben’. 

 

‘ Ik ben zoals Ik ben’ heeft als doel meiden meer zelfvertrouwen te geven. Met een mix van fotografie en pedagogie werken we aan een:

-        Positief zelfbeeld

-        Zelfbewustzijn

-        Zelfvertrouwen

-        Persoonsvorming

-        Maatschappelijke vorming

 

Jonge meisjes worden gezogen in de wereld van social media waar zij overspoeld worden 

door vele Youtube kanalen, Instagram accounts en Facebookpagina’s.  Op zoek naar een rol model stuiten ze op fit-girls, modellen en celebraties die er altijd perfect uit zien. Dit creëert een onrealistisch beeld van hoe je eruit zou ‘moeten’ zien. Het niet aan die norm voldoen maakt tieners enorm onzeker. 

 

Met ‘ Ik ben zoals Ik ben’ gaan meiden inzicht krijgen in hoe wij als maatschappij ons zelf voor de gek laten houden door veelal bewerkte foto’s. Dit mooier maken, verfraaien of verbeteren wordt beautification genoemd. Kun je voldoen aan een beeld wat niet ‘echt’ is? Willen we ons meten aan een maatstaaf dat bewerkt is met photoshop?

‘ Ik ben zoals Ik ben’ zorgt voor bewustwording. Bewustwording creëert inzicht en inzicht brengt groei. Groeien in zelfvertrouwen! 

 

Ik ben zoals Ik ben.’ Want dat is meer dan genoeg!

 

IMG_0385 kopie.jpg

Toegevoegd op: 20-05-2017 door casper | » Meer

Scholen maken het verschil.

Enorm veel scholen hebben deze tweede cycles van het MKP weer het verschil gemaakt. Scholen die hebben durven inzetten op de eigenwaarde, groepsdynamiek en ontwikkeling van hun kinderen in het basisonderwijs. Geweldig om te zien hoe deze scholen uit Zwolle hier met passie vol voor gaan en trots op de bijdrage die wij hieraan hebben kunnen leveren.

Scholen.JPG

Toegevoegd op: 24-04-2017 door casper | » Meer

Wat een bijzondere lessen

 

Wat een geweldig vak hebben wij toch, met zoveel bijzondere en ontroerende momenten. Trots zijn wij op alle trainers, docenten, ouders en natuurlijk de kinderen.

 

IMG_9746.jpg  IMG_8212.jpg  BrXidEmCIAADVXe mkp str.jpg

IMG_9940.jpg  IMG_8172.jpg  MKP plankje vlonder.jpg

IMG_7904.JPG  IMG_1285.JPG  IMG_7901.JPG

 

 

 

Toegevoegd op: 18-09-2016 door casper | » Meer

25 jarig jubileum MKP!

 

Basisscholen zijn steeds enthousiaster over het weerbaarheidsproject 'het Marietje Kessels Project'. Dit psycho-sociale project wat inzet op het vergroten van het zelfvertrouwen, een positieve sfeer in de klas en de veerkracht van kinderen, wordt dan ook door veel docenten gezien als onmisbaar.

CUM9eDxWUAAT6N1.jpg

Toegevoegd op: 18-09-2016 door casper | » Meer

Marietje Kessels Project ook in het nieuwe schooljaar.


Marietje Kessels Project wijst kinderen de wegnaar zelfvertrouwen en weerbaarheid 

Verbeter het welzijn en welbevinden van kinderen op de basisschool en zet in op preventie. Dat is de gedachte die ten grondslag ligt aan het Marietje Kessels Project (MKP). Dit wetenschappelijk effectief bewezen trainingsprogramma wordt aangeboden door Stichting Vechterweerd en is ontwikkeld voor de leeftijdsgroep van plm. 10 tot 14 jaar. Met als belangrijk aandachtspunt een grotere mentale weerbaarheid van de jongens en meisjes. 

Voor ‘mentale weerbaarheid’ kan ook worden gelezen: zelfvertrouwen, geloof in je zelf, assertiviteit, doorzettingsvermogen. Wat met het MKP wordt nagestreefd, komt er simpel gezegd op neer dat kinderen goed in hun vel zitten. Het programma wordt aangeboden en uitgevoerd in samenwerking met gemeentelijke overheden en onderwijsinstellingen. Ook in het komende schooljaar 2015 – 2016 kunnen alle scholen zodoende weer deelnemen aan het MKP. Dit is een unicum. 

Recept voor vertrouwen in jezelf en de ander

Het vergroten van de weerbaarheid kan een goed middel zijn voor het terugdringen van een misstand waar veel kinderen onder lijden: pesten, binnen en buiten de school. Tijdens het Marietje Kessels Project wordt er sterk ingezet op het groepsproces, en vooral: het positief beïnvloeden van dat proces - houd rekening met elkaar, wees eerlijk tegen elkaar, weet waar de grenzen liggen, maar geef die grenzen ook duidelijk aan. Een weerbaar kind houdt rekening met anderen en kan grenzen aangeven. Het heeft allemaal, direct of indirect, te maken met het verschijnsel pesten en met het bestrijden daarvan.

Zet kinderen in beweging 

Het MKP trainingsprogramma heeft naast een psychologisch, ook een fysiek aspect. Dit onder het motto: zet kinderen in beweging.  De praktijk laat zien dat kinderen het beste leren en zaken het snelste ‘oppikken’ door ze te ervaren. Door het fysieke aspect leren jongens en meisjes bovendien dat zij letterlijk kunnen leunen en bouwen op elkaar. Zo ontstaat en groeit vertrouwen in een ander.

De rol van de school

Bij dit alles speelt de school een centrale rol. Aan de vooravond van het nieuwe schooljaar 2015 – 2016 nodigt Vechterweerd in samenwerking met de gemeente Zwolle, scholen daarom nadrukkelijk uit om deel te nemen aan het project. Net als in voorgaande jaren hebben veel scholen met instemming gereageerd, en aangegeven om in de komende periode samen met MKP aan de slag te gaan. 

Zwolle betaalt mee aan MKP

Ook gemeentelijke overheden zien het belang van MKP en leveren graag een bijdrage om het trainingsprogramma uit te voeren op zoveel mogelijk scholen.  Zo heeft de gemeente Zwolle voor het komende schooljaar al een substantieel bedrag uitgetrokken voor MKP.

Een welverdiende subsidie voor meer zelfvertrouwen en weerbaarheid bij onze jeugd. Nog niet aangemeld? Meld u dan zo snel mogelijk aan en zet in het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van uw leerlingen en kinderen.   

Toegevoegd op: 11-03-2015 door casper | » Meer

Marietje Kessels Project draait in de regio Zwolle op volle toeren.

 

Het Marietje Kessels Project heeft in de regio Zwolle een geweldige plek. Met deze bewezen effectieve psycho-sociale weerbaarheidstraining geven de scholen hun leerlingen heel veel extra's mee.

Scholen die in de regio Zwolle deel nemen of hebben genomen de afgelopen schooljaren:


De Wendakker               De Zevensprong           Op de Hoeksteen
Het Stroomdal               Het Palet                       De JanJasperschool
De Wieden                     De Toonladder              CBS Het Anker
De Heemstraschool       De Vlonder                    SBO het Facet
SBO het Speelwerk       De Aremberg                 CBS De Driemaster
De Wilgenburg              SBO de Enkschool          CBS de Ichthus
De Aquarel                   SBO de Brug                  CBS Prins Willem-Alexander
CBS de Ichthus             De Wilgenburg                De Trekschuit
De Klokbeker                Het Carillon                    GBS De Zaaier
De Aremberg                 OBS de Oosterenk

 

Wij zijn er enorm trots op samen met deze scholen, schoolteams en bevlogen docentenbij te dragen aan het feit dat de school een plek wordt waar de leerlingen zichzelf durven zijn, waar kinderen trots op zichzelf mogen zijn, waar kinderen respect hebben voor zichzelf en de ander, waar kinderen in zichzelf leren te vertrouwen, waar kinderen elkaar vertrouwen, waar kinderen kunnen opkomen voor zichzelf en een ander, waar kinderen open naar elkaar durven te zijn, waar kinderen durven te gaan staan voor zichzelf, waar de mening van kinderen er mag zijn. Ook aankomend schooljaar voor alle scholen bereikbaar.

Toegevoegd op: 09-12-2014 door casper | » Meer

Het vignet en certificaat 'veilige school'.

Scholen kunnen vanaf het nieuwe schooljaar 2014/2015 een 'veilige school' worden. Dit certificaat dat uitgereikt wordt door stichting Vechterweerd, kan scholen zich laten onderscheiden en geeft aan dat er op de school een helder beleid is rondom de sociaal emotionele ontwikkeling van de kinderen.

Ook een veilige school worden, neem dan contact op met team Vechterweerd om te kijken naar de mogelijkheden. 

 

Toegevoegd op: 13-08-2014 door casper | » Meer

Examentips voor de stressende scholier

Stress ten top! De examens voor Havo en VWO gingen van start en veel scholieren knijpen hem toch wel een beetje voor deze belangrijke toetsing. Wat te doen met die stress? Tips en trucs.

Chill out.
Casper Uneken, trainer en jongerencoach bij stichting Vechterweerd, helpt bij het wegnemen van angstgevoelens. Hij legt uit: 'probeer te ontspannen. Let op je ademhaling. Die hoort in je buik te zitten en niet in je keel. Dit helpt je relaxen en zorgt ervoor dat je hartslag omlaag gaat en dat je rustiger na kan denken.

Structuur.
Casper vervolgt: Vraag jezelf voordat je de toets moet maken af: hoe pak ik dit aan? Je krijgt het papier en wat doe je vervolgens? Lees je ale vragen, of maak je eerst de vragen die je goed weet? Of bekijk je de toets vraag per vraag?' Zo zorg je ervoor dat je voor jezelf een structuur en organisatie opbouwt en hierdoor raak je minder snel in paniek.

Zeg negatieve gedachten gedag.
'Zet belemmerende gedachten om in helpende gedachten' What? 'probeer je bewust te zijn van de negatieve gedachten en zet ze om in helpende gedachten.' Dus niet: 'O, jee. Dit wordt niks. Ik ben heel slecht in wiskunde en moet minimaal een vijf halen. Anders stort mijn leven in de afgrond'. maar 'ik heb goed geleerd voor deze toets en ga gewoon mijn stinkende best doen'.

Dit artikel is geschreven door MijnZ, Annet van der Meulen.

Toegevoegd op: 19-05-2014 door casper | » Meer

RSS Pictogram