Examentips voor de stressende scholier

Stress ten top! De examens voor Havo en VWO gingen van start en veel scholieren knijpen hem toch wel een beetje voor deze belangrijke toetsing. Wat te doen met die stress? Tips en trucs.

Chill out.
Casper Uneken, trainer en jongerencoach bij stichting Vechterweerd, helpt bij het wegnemen van angstgevoelens. Hij legt uit: 'probeer te ontspannen. Let op je ademhaling. Die hoort in je buik te zitten en niet in je keel. Dit helpt je relaxen en zorgt ervoor dat je hartslag omlaag gaat en dat je rustiger na kan denken.

Structuur.
Casper vervolgt: Vraag jezelf voordat je de toets moet maken af: hoe pak ik dit aan? Je krijgt het papier en wat doe je vervolgens? Lees je ale vragen, of maak je eerst de vragen die je goed weet? Of bekijk je de toets vraag per vraag?' Zo zorg je ervoor dat je voor jezelf een structuur en organisatie opbouwt en hierdoor raak je minder snel in paniek.

Zeg negatieve gedachten gedag.
'Zet belemmerende gedachten om in helpende gedachten' What? 'probeer je bewust te zijn van de negatieve gedachten en zet ze om in helpende gedachten.' Dus niet: 'O, jee. Dit wordt niks. Ik ben heel slecht in wiskunde en moet minimaal een vijf halen. Anders stort mijn leven in de afgrond'. maar 'ik heb goed geleerd voor deze toets en ga gewoon mijn stinkende best doen'.

Dit artikel is geschreven door MijnZ, Annet van der Meulen.